Afgelopen twee weekenden gaf ik masterclasses, eerst met @bell_coaching en daarna met @sterkher, en beide waren zo ontzettend tof. De groepen waren dynamisch, leergierig en zeer bereid hun ego buiten de deur te laten om nieuwe vaardigheden op te doen. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers na de masterclasses met waardevolle nieuwe inzichten en vaardigheden naar huis zijn gegaan.
Het waren middagen waarbij je voelt dat iedereen ‘locked in’ is. Er wordt geluisterd, er wordt gewerkt, er wordt inhoudelijk gediscussieerd. Wij als lesgevers waren enorm goed voorbereid, we beheersen de stof tot in de puntjes en hebben de praktische ervaring om in te spelen om ons ‘publiek’. Inmiddels weten we precies hoe we een dag moeten organiseren waarbij beter worden in ons prachtige vak centraal staat. We behandelen live casussen met de deelnemers, leggen een theoretisch fundament, bieden genoeg ruimte om te doen en te experimenteren.
Maar zonder ons ‘publiek’ lukt het niet. En deze keer was dat publiek geen passieve groep en daar zit hem de crux. Wil je namelijk jezelf ontwikkelen door events als een masterclass, dan kan dat alléén als je actief meedoet. Het is zo mooi als het lukt om die dynamiek te ontwikkelen tijdens zulke dagen!
Daarom zat ik eens rustig na te denken over de groepen van afgelopen weekenden en dit is wat mij opviel. Ik hoop dat jij hier wat aan hebt als je naar je volgende leermoment gaat.
1) Er werd intens geluisterd.
Luisteren is ontzettend moeilijk, het kost energie om je te focussen op iemand zijn stem en het ook echt te laten landen. Maar het maakt een enorm verschil.
2) Ga geen gesprek aan om je ego te bevredigen.
We kennen allemaal die persoon die tijdens een workshop ‘vragen’ stelt die vooral bedoeld zijn om slim te klinken of de lesgever op een vervelende manier uit te dagen. Het gebeurt zo vaak dat er deelnemers zijn die er vooral op uit zijn om de lesgever te ‘ontmaskeren’. Jammer van de negatieve energie en vermoeiend bovendien.
Wat wel waardevol is, is een dialoog waarbij er gerichte vragen worden gesteld die bijdragen aan het algemene gesprek. Vragen om verheldering, vragen om praktische voorbeelden bij een theoretisch concept of casussen die kunnen bijdragen aan het onderwerp. En is je vraag heel specifiek? Wacht even tot de groep bezig is en je naar de lesgever kan stappen.
3) Test je aannames, breng je nieuwe kennis in de praktijk!
Ga aan de slag met de opgedane kennis. Als je geluk hebt dan kan je daar direct aan de slag terwijl je nog de kans hebt om vragen te stellen, als dat niet zo is moet je met jezelf afspreken dat je de kennis zo snel mogelijk gaat gebruiken.
Het verbaast mij keer op keer dat er tijdens opleidingen en masterclasses mensen zijn die betalen, maar tijdens de lessen niks doen met de nieuwe kennis. Ons vak is praktisch van aard, KOM IN ACTIE. Niet alleen kom je er dan achter dat luisteren en toepassen twee hele verschillende activiteiten zijn, maar je gaat ook actief met de stof aan de slag waardoor je het vele malen beter onthoudt. Ook kom je door het toepassen weer tot nieuwe vragen en inzichten, precies waarvoor je gekomen bent!
4) Bereid je voor
Zorg ervoor dat je weet waarom je bent begonnen aan een opleiding of workshop. Wie is de organisator, wat weet je al van het onderwerp, wat zou je willen leren over het onderwerp, kan je je al inlezen? Vooraf kan dit helpen om een betere keuze te maken, tijdens zorgt dit ervoor dat je in de stof zit en meer haalt uit een opleidingsmoment.
Dit zijn wat algemene gedachtes na 2 prachtige weekenden! Was jij erbij? Dan hoop ik dat je het net zoals ik beleefd heb en dat ik je weer eens zie!
Heb je ze gemist? Houd ons in de gaten voor meer masterclasses in het komende jaar of kijk eens naar onze opleiding!
Ik wens je een fijne week,
Wouter