3 waardevolle tips voor als de sportscholen weer open gaan!

De sportscholen gaan weer open, we weten nog niet onder welke voorwaarden, maar we mogen ervan uitgaan dat je straks weer de beschikking hebt over een ruimte vol stangen, dumbbells, apparaten en vooral veel gewicht!

Ik kan mij ook zo voorstellen dat je niet kan wachten om weer terug te gaan naar de grote oefeningen. Zware squats, deadlifts, bench presses, clean and jerks, leg presses, dumbbell presses, noem ze maar op.

Veel mensen zullen minder getraind hebben of met veel minder intensiteit getraind hebben.

Daarom een paar tips om straks goed te beginnen:

1) Focus op kwaliteit van bewegen

We weten dat kracht begint met een impuls vanuit de hersenen waarmee wordt bepaald welke spieren op welk moment met welke intensiteit aanspannen. Terwijl de beweging wordt uitgevoerd krijg je constant feedback over de bewegingen die worden uitgevoerd.

Op het moment dat je een beweging lang niet hebt uitgevoerd, zul je merken dat de impuls opnieuw moet worden afgesteld. Dit kan betekenen dat bewegingen roestig voelen, of dat je simpelweg minder gewicht kan verplaatsen doordat je minder impuls kan genereren of minder efficiënt beweegt.

Start daarom met het aanscherpen van je techniek, door feedback te vragen van een expert of door jezelf te filmen en kritisch te kijken naar hoe je beweegt. Een aantal trainingen met deze focus zullen voldoende zijn om het grootste deel van je kracht weer terug te winnen.

2) Bouw volume en intensiteit rustig op

In lijn met kwaliteit van bewegen moet je belasting rustig opbouwen. Het trainingsproces is een proces van afbraak waarin je steeds meer weerstand kan bieden tegen het proces van afbreken. Een gekke paradox, die we eerder hebben uitgelegd, maar het komt erop neer dat we afbraak nodig hebben om signaal te creëren om op te bouwen.

Dat betekent dat als je een tijd consistent traint, je steeds harder en zwaarder gaat trainen om progressie te kunnen boeken. Dit is de essentie van progressief overladen. Nu heeft het totaal geen zin, het kan zelfs een risico zijn, om op je oude niveau in te stappen. Het is niet nodig voor progressie. 

Start daarom behouden. Zowel in de intensiteit, de kilo’s op de stang, als in het trainingsvolume.

3) Bouw aan je gewoontes 

Het trainingsproces bestaat uit een cluster aan gewoontes. Een paar voorbeelden zijn naar de sportschool gaan, een plan hebben, de training uitvoeren met intentie, voldoende eten, kwalitatieve voeding tot je nemen, voldoende slapen. Al deze gewoontes bij elkaar creëert gedrag dat bijdraagt of afbreuk doet aan je resultaat. 

Het kan zijn dat je een aantal van die gewoontes bent verleerd. Misschien was je je zelfs niet bewust van gedrag dat bijdroeg aan je resultaat. Neem nu eens rustig de tijd om op te schrijven welk gedrag straks bijdraagt aan je training beleving of aan je resultaat. 

Iedereen traint om een andere reden, het is hier vooral zaak om ervoor te zorgen dat wat we willen bereiken met het trainingsproces in lijn is met ons gedrag. Noem het verwachtingsmanagement richting jezelf. Dit voorkomt onnodige frustratie en demotivatie.

Ons 30 weekse trainings- en educatieprogramma Skin in the Game brengt al deze punten samen en is een perfecte tool om straks weer mee aan de slag te gaan in de sportschool.

Naast een programmering voor 30 weken training leer je alle in’s en out’s van het trainingsproces. We hebben uitgebreide video’s gemaakt die je écht leren trainen. 24 videos waarin je alles leert van het filmen en corrigeren van je eigen techniek tot aan het aanpassen van een programma in lijn met jouw doelen.

Naast trainen leer je ook over voeding en het creëren van succesvolle gewoontes.

Ga naar de link in onze bio om direct te kunnen starten als de sportscholen open gaan!

Succes,
Wouter Middelbos
Milo Performance and Education

onze opleiding

Is de MILO Personal Trainer opleiding iets voor jou? Bekijk dan onze pagina over de opleiding en schrijf je in.

Podcasts
Wouter Middelbos

Podcast #58 met Nienke van Overveld

https://media.blubrry.com/kennis_is_kracht/content.blubrry.com/kennis_is_kracht/220526_K_K.mp3 Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS Vandaag heb ik een bijzondere gast in de podcast.Een gast die kort in Nederland

LEES MEER »

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.