Beter worden als trainer/coach? ‘Chop Wood, Carry Water’
Ik krijg vaak vragen als:
‘Wat moet ik lezen om een betere trainer te worden?’
‘Welke cursussen moet ik doen om een betere trainer te worden?’
‘Welk programma moet ik volgen om meer succes te behalen?’
Ik heb het hier vaak over met Yoeri (@yoerigel) en Romana (@sterkher), beide zeer succesvol in wat ze doen en ik heb mega veel respect voor hun expertise en resultaten. De een is in relatief korte tijd succesvol kracht en conditie trainer geworden bij AFC Ajax en voor Badr Hari, de ander heeft letterlijk honderden vrouwen van klachten af geholpen die ze overgehouden hadden aan de zwangerschap.
Weet je welke conclusie we trekken? Cursussen, certificaten en opleidingen zijn heel waardevol. Je leert nieuwe mensen kennen, kan in gesprek gaan met experts, je krijgt toegang tot waardevolle informatie die allicht anders niet beschikbaar was geweest. Maar nóg belangrijker is dat 10 mensen dezelfde opleiding kunnen doen, noem een goede opleiding, en er toch heel anders uitkomen. Zeker als je hun ontwikkeling gaat volgen in de weken en maanden daarna.
Waarom? Chop wood, Carry water.
Wat maakt Romana en Yoeri goede trainers? Net als Tony Gentilcore en Dean Somerset (zie foto)? Ze passen hun kennis elke dag toe in de praktijk. Ze zijn constant bezig met het zoeken naar betere, slimmere en meer succesvolle oplossingen voor hun atleten. En dat elke dag! Alle cursussen, opleidingen en boeken die ze lezen staan in het teken van die ontwikkeling. Precies in het teken van, ze zijn niet het moment van ontwikkelen of leren. En dit maakt een enorm verschil over tijd.
Mijn vraag aan jou is: weet jij waar je staat als trainer en coach? Weet jij waar je tegenaan loopt? Wat houdt je tegen om vandaag een betere coach te zijn.
3 tips:
1) Houd een ‘dagboek’/ ‘logboek’ bij
Noteer de vraagstukken waar je geen antwoord op hebt. Je atleet laat een patroon zien waarbij de knieën naar binnen vallen tijdens de squat? Als ‘knieën naar buiten’ niet werkt, dan is je huiswerk om te onderzoeken wat het dan kan zijn. Je merkt dat je cliënten niet verder kan brengen als ze stagneren met calorieën tellen? Tijd voor een gerichte opleiding op dat vlak.
Je wil patronen herkennen, je wil antwoorden vinden op vragen die je niet kan beantwoorden. Soms zijn je vragen groot en kost het tijd om ze kleiner te maken, soms is het een kwestie van 30 minuten googelen.
2) Hoe meer je weet, des te beter je weet wat je niet weet
Als je zo bewust bezig bent met je kennis en tools als trainer, zul je ook merken dat je niet alles kan weten. Nog een gemene deler is dat succesvolle trainers heel goed zijn in het erkennen wat ze niet weten, naast hun vertrouwen in de kennis die ze wel hebben. Verzamel mensen om je heen die je vertrouwt en je kunnen aanvullen op de gebieden waar je kennis mist. Naast een professionele aanpak voor je cliënten, zul je veel leren van het team om je heen.
3) Kennis in het nu
Werk jij niet met cliënten met lage rug klachten? Waarom jezelf hierin specialiseren. Heb jij 1 cliënt die de overstap wil maken naar een veganistische levensstijl? Ga dan niet 12 uur besteden aan jezelf ontwikkelen op dit gebied. Onze tijd is gelimiteerd, je wil kennis die je tot je neemt kunnen toepassen in de praktijk. Dat is een essentiële stap in het leerproces, anders word je namelijk een ‘google-robot’ met een hoop ‘kennis’ maar geen meesterschap. Een mooie uitspraak is: “In theorie moet je rekening houden met de praktijk, in de praktijk niet met de theorie.”
Wil je zelfvertrouwen in de toepassing van je kennis? Ga het toepassen, en zorg dat je kan beargumenteren waarom.
Succes,
Wouter