De rol van Personal Trainer kent meerdere gezichten. Zo ben je in een dubbelrol van professor en entertainer. In deze blog leg ik het verschil tussen beiden uit en waarom het belangrijk is beide facetten te beheersen.
De professor weet wat nodig is om verandering teweeg te brengen. Snapt hoeveel volume en welke intensiteit nodig is om spiergroei te optimaliseren. Hij kent de mechaniek achter de Squat en kan je precies de rol van de latissimus dorsi en de adductor magnus vertellen. Bij hem kan je altijd terecht voor vragen over het menselijk lichaam.
De entertainer heeft altijd de ogen op jou gericht. Zij weet de boodschap altijd op zo’n manier te brengen dat je het onthoudt. Haar trainingen zijn spannend, uitdagend en altijd met een lach. Je kijkt altijd uit naar die training, is het niet om de les zelf, dan wel omdat je weet dat het leuk gaat worden. Zij heeft de aandacht.
Als trainer en coach ben je beide. Met alleen kennis en droge materie maak je niemand enthousiast. Met veel enthousiasme maar een lege huls blijft niemand lang geboeid.
Dat is de realiteit. Voor sommigen is dit moeilijk te accepteren. Je sociale vaardigheden zijn net als je kennis van essentieel belang om te slagen als coach en trainer.
Een paar tips:
- Bereid je trainingen altijd voor. Dit geeft je ruimte om daadwerkelijk aanwezig te zijn tijdens de les. Je wil je aandacht bij het coachen, niet bij het plannen.
- Kijk mensen aan. In hun ogen. Mensen willen gezien worden, laat ze merken dat je ze ‘ziet’. Letterlijk.
- Noem mensen bij hun naam. Een naam is enorm belangrijk voor een mens en het zorgt ervoor dat je bevestigt dat je die persoon belangrijk vindt.
- Sluit de communicatie loop. In je uitleg neem je mee wie, wat, waar en hoe we de volgende oefening gaan uitvoeren, sluit altijd af met de vraag of alles duidelijk is. Als je een les volgt wil je duidelijkheid. Verlies mensen niet in de chaos.
- Vergeet nooit de persoon. Je hebt met mensen te maken, geen robots. Wees eerlijk en duidelijk over wat nodig is om succes te boeken, maar heb ook begrip en geduld.
Fijne dag,
Wouter