Onze hersenen verwerken informatie in patronen, door informatie te bundelen en shortcuts te gebruiken in de vorm van biases of ook wel heuristiek. Dit is essentieel omdat we meer informatie tot ons krijgen dan we kunnen verwerken, we hebben een filter nodig om ruis van essentie te scheiden. Biases zijn een slimme manier van ons brein om die beslissingen niet bewust te hoeven nemen, een filter om je hersens te ontlasten. Kwaliteit en focus over kwantiteit en ruis.
Je herkent het misschien wel dat als je iets nieuws hebt geleerd, bijvoorbeeld het behouden van een neutrale positie tijdens een deadlift, je dit ‘opeens’ overal ziet terugkomen. Of dat als je naar je programmering kijkt en eerlijk bent naar jezelf, je toch veelal dezelfde oefeningen ziet terugkomen terwijl je toch echt de overtuiging hebt dat je persoonlijke programma’s schrijft.
Dus hoe maken we maximaal gebruik van dit filter, zonder toe te geven aan de ruis?
Moment van bewuster en meer onbewust handelen
Nu is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw eigen filter, want biases kunnen je ook in de weg zitten. Bijvoorbeeld de ‘confirmation bias’ zorgt er bij veel trainers voor dat ze programmeren in lijn met wat voor henzelf heeft gewerkt in plaats van de ideale programmering voor hun cliënten.
Ik ben er zelf van overtuigd dat het belangrijk is om verschillende experts te bestuderen over hetzelfde onderwerp. Iedere expert zal zijn eigen voorkeuren hebben in de manier van onderwijzen. Dit sterkt niet alleen je kennis over een onderwerp, maar helpt je vooral om je eigen filter te herkennen. Die laatste stap vergt van jou dat je het aandurft om jezelf te laten zien tijdens de leermomenten die er zijn. Als je niet handelt, zal je niet veranderen. Dus stel vragen, vraag om feedback en luister heel bewust.
Wat je namelijk níet wil is geen filter, dan krijg je ‘information overload’ en dan wordt het lastig om keuzes te maken. Dan blijf je eeuwig twijfelen tussen de verschillende opties.
Wat je wel wil is kritisch kijken naar de keuzes die je maakt. Pak je momenten om bewust te kijken naar de keuzes die je hebt gemaakt met je eigen training en die van je cliënten. Pak er een paar oude programma’s bij, laat je eens schaduwen door een collega of kies een opleiding waarbij je feedback krijgt op je manier van werken. Deze momenten van bewustwording zijn waardevol om ruimte te maken voor nieuwe kennis gevolgd door verandering in je gedrag.
Dit maakt leren zo’n interessant proces, want juist die weerstand vanuit je biases is wat leren zwaar maakt. Het kost je hersenen veel energie als je opeens bewust wordt van je handelen, echter is dit proces dus essentieel om te kunnen veranderen. Zonder die bewustwording, blijf je hangen in je biases.
Daarom ben ik groot fan van praktijkdagen tijdens een opleiding, want kennis tot je nemen is belangrijk, maar veranderen is je doel. Online is het te makkelijk om je te verstoppen. Wat je nodig hebt is een omgeving waar je wordt uitgedaagd open kaart te spelen, dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Het moment waarop iemand bewust wordt van zijn gedrag, en tegelijkertijd voelt dat beter kan én ziet hoe het anders kan. Dat zijn magische momenten.
Als jij op zoek bent naar zo’n uitdagende omgeving, dan is onze opleiding allicht iets voor jou. We doen heel erg ons best om naast heldere informatie, een omgeving te creëren waarin je daadwerkelijk verandert in je gedrag. We krijgen dit ook vaak terug in onze reviews, dus daar zijn we enorm trots op!
We hebben net de nieuwe data online gezet als je wil starten in september, de eerstvolgende mogelijkheid is in mei!
Fijne dag,
Wouter Middelbos