Groei mindset tegenover een gefixeerde mindset

Om te kunnen leren en een groei mindset te ontwikkelen moet je inzien dat je kan veranderen. Alhoewel dit heel logisch klinkt zul je herkennen dat er mensen zijn die het volgende gedrag vertonen:

  • Ze hebben altijd op alles een antwoord
  • Zien bij alles en iedereen verbeterpunten maar niet bij zichzelf
  • Ze schieten gelijk in de verdediging als ze feedback krijgen
  • Ze praten vaak in ‘goed’ en ‘fout’
  • Ze hebben de overtuiging dat je ergens goed in bent of niet
  • Ze koppelen falen in een taak aan het falen als persoon
  • Wat ze doen en kunnen staat gelijk aan hun waarde als persoon
  • Als iemand anders succes ervaart zien ze dat als bedreiging

Deze gedachten en overtuigingen horen bij een gefixeerde mindset. Een overtuiging die uitgaat van het idee dat iedereen zijn of haar talenten heeft gekregen en het daar mee moet doen. Je bent intelligent, je bent sportief of je kan goed koken.

Carol S. Dweck is een professor in de psychologie die hier veel onderzoek naar deed en zij ontdekte dat mensen die succesvol leren vooral een groei mindset hebben.

Om een groei mindset te ontwikkelen is het belangrijk je te focussen op het proces, resultaat los te koppelen van je eigen waarde en jezelf open te stellen voor feedback en leermomenten.

Persoonlijk heb ik veel tijd gestoken in het scheiden van mijn eigenwaarde en hetgeen wat ik ‘doe’.

Ik was de sporter geworden, de ondernemer en de personal trainer. Hierdoor had ik geen basis meer, ik voelde niet meer wie ik zelf was. Hoe ik naar mezelf keek, hoe ik mezelf op waarde schatte, werd bepaald door hoe ik presteerde in die rollen.

Nu ik wat ik doe en wie ik ben los van elkaar zie kan ik afstand nemen en genieten van de rollercoaster van ups en downs die je doorloopt als ondernemer. Er is nu ruimte voor feedback, ik kan genieten van zowel de ups en downs en ik kan het loslaten om ruimte te maken voor mezelf.

Fijne dag,

Wouter

onze opleiding

Is de MILO Personal Trainer opleiding iets voor jou? Bekijk dan onze pagina over de opleiding en schrijf je in.

Podcasts
Wouter Middelbos

Podcast #58 met Nienke van Overveld

https://media.blubrry.com/kennis_is_kracht/content.blubrry.com/kennis_is_kracht/220526_K_K.mp3 Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS Vandaag heb ik een bijzondere gast in de podcast.Een gast die kort in Nederland

LEES MEER »

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.