Hoe word je een goede trainer?

Afgelopen weekend gaven we de praktijkles waarin we focussen op het geven van een groepsles. De vraag waar we mee starten is: ‘Wat maakt een goede trainer een goede trainer?’

Deze vraag is belangrijk omdat we gedrag willen ontleden zodat we ‘goed’ vertalen naar specifieke vaardigheden en handelingen.

Een voorbeeld:

‘Een goede trainer staat met zelfvertrouwen voor de groep.’

Zelfvertrouwen komt voort uit voorbereiding en ervaring. Dit kun je als beginnende trainer doen om ook met zelfvertrouwen voor de groep te staan:

1. Bereid je extreem goed voor

Schrijf je les uit, kies oefeningen die je kent en begrijpt, ga de oefeningen zelf uitvoeren en test de aanwijzingen die je wil gaan gebruiken.

2. Wees kort en bondig

Iemand die overkomt als vol zelfvertrouwen spreekt duidelijk en doelgericht. Ook dit is een specifieke handeling. Hiervoor gebruiken we het principe van praatje/plaatje/daadje. Bij elke vorm introduceer je de vorm en vertel je wat de groep gaat zien en uitvoeren, vervolgens geef je een duidelijk voorbeeld en sluit je af met de instructies.

3. Oogcontact en lichaamstaal

Zelfvertrouwen gaat over contact. Ogen ontwijken, naar de grond kijken en met je armen over elkaar staan zorgt ervoor dat je onzekerheid uitstraalt. Je verhaal kan ijzersterk zijn, het zal niet overkomen. De inhoud is niet in overeenstemming met de verpakking. Oefen in de spiegel met een open houding. De rug recht, armen open en kijk de groep in, wisselend in oogcontact met de atleten.

Op deze manier nadenken over vaardigheden en gedrag zorgt ervoor dat je gericht aan de slag kan gaan daar waar jij wil groeien. Vaardigheden en handelingen uit elkaar trekken zorgt ervoor dat we wegblijven van vele handelingen bundelen waardoor het onduidelijk is wat leidt tot ‘goed’. Als we te veel gaan clusteren lijkt het onmogelijk om het jezelf aan te leren, terwijl dat niet het geval is.

Kijk eens mee met een trainer of coach waar je veel respect voor hebt en probeer zijn of haar handelen te ontleden. Maak het klein en specifiek!

Succes,

Wouter Middelbos
Milo Performance and Education

onze opleiding

Is de MILO Personal Trainer opleiding iets voor jou? Bekijk dan onze pagina over de opleiding en schrijf je in.

Podcasts
Wouter Middelbos

Podcast #58 met Nienke van Overveld

https://media.blubrry.com/kennis_is_kracht/content.blubrry.com/kennis_is_kracht/220526_K_K.mp3 Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS Vandaag heb ik een bijzondere gast in de podcast.Een gast die kort in Nederland

LEES MEER »

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.