Is kennis een doel op zich geworden?

Als je Wikipedia raadpleegt krijg je deze prachtige volzin:
‘Leren is het zich eigen maken van nieuwe, of het aanpassen van bestaande, kennis, gedrag, vaardigheden of waarden. Daarbij gaat het om het synthetiseren (samenvoegen) van verschillende soorten informatie tot een coherent (samenhangend) mentaal geheel.’

Kennis tot je nemen is slechts een onderdeel van het leerproces. In het afgelopen jaar heb ik met MILO meer dan 100 trainers mogen helpen met leren over ons vak.

Een voorbeeld:
Tijdens de Masterclass met @bell_coaching was er een jongeman met pijn in zijn heup bij het uitvoeren van de Squat, en dan vooral als hij deze oefening langere tijd in zijn programma had. Nu was het interessante dat hij zei dat hij meerdere experts (fysiotherapeuten/trainers) had geraadpleegd en dat hij zelf wist hoe je een Squat moest aanpassen op het individu.

Ik begon mijn onderzoek met de Squat zelf, dan een aantal passieve testen, structurele testen, waarna mijn conclusie was dat hij structurele beperkingen had die hem weerhouden van een Squat onder parallel zonder vormverlies en/of contact van zijn bovenbeen op zijn bekkenrand (de plek van zijn irritatie). Relatief simpele conclusie met een passende oplossing. Die hij ook erkende.

Een ontzettend passievolle trainer met veel verstand van zijn vak. Echter maakte hij een cruciale fout, de fout die ik dus veel hoor en zie. Hij had de kennis tot zich genomen, erover nagedacht, echter niet vaak genoeg toegepast. Hij had de conclusies, maar niet de beslissing genomen. Hij had zijn kennis niet gecultiveerd.

In de MILO Personal Trainer opleiding creëren we elke praktijkles situaties om onze studenten uit te dagen keuzes te maken. Hun opgedane kennis te uiten in praktische beslissingen. Door in verschillende situaties van analyse tot beslissing te komen en je resultaat kritisch te bekijken, toets je je kennis en zul je vertrouwen krijgen in je keuzes. Dat vertrouwen berust zich op ervaring. Die stap is cruciaal in je ontwikkeling als trainer en coach.

Nieuwe kennis tot je nemen is slechts een stap richting het veranderen van je eigen gedrag en vaardigheden als trainer.

onze opleiding

Is de MILO Personal Trainer opleiding iets voor jou? Bekijk dan onze pagina over de opleiding en schrijf je in.

Podcasts
Wouter Middelbos

Podcast #58 met Nienke van Overveld

https://media.blubrry.com/kennis_is_kracht/content.blubrry.com/kennis_is_kracht/220526_K_K.mp3 Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS Vandaag heb ik een bijzondere gast in de podcast.Een gast die kort in Nederland

LEES MEER »

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.