Waarom veel trainingservaring je nog geen Personal Trainer maakt

We zien een trend van mensen die een carrièreswitch maken waarbij trainen van een hobby verandert naar een professionele rol in de fitnessindustrie.

En ik begrijp het, want ook ik geniet elke dag weer enorm van het werken met mensen. Werken met mensen die met een positieve verandering bezig zijn, waar ik als trainer en coach een belangrijke rol in mag spelen.

Echter ben ik van mening dat we in Nederland nog een flinke stap te maken hebben in de kwaliteit van het trainen en coachen van deze mensen. Want ik vind niet dat je als fanatieke sporter, eventueel na het volgen van een weekendcursus, klaar bent om aan de slag te gaan als personal trainer.

En dit is waarom..

1. Een trainer is meer dan een voorbeeld

Resultaat wat jij hebt bereikt zegt niet veel over de kwaliteit van het proces dat geleid heeft tot dat resultaat. Ja, je bent ontzettend goed bezig. Je mag trots zijn op je sixpack, je Squat of de 10 kilometer die je hebt gerend. Alleen als trainer word je niet ingezet vanwege jouw eigen resultaat.

Een goed voorbeeld zijn voor je cliënten is heel inspirerend en ik zou zeggen dat zelf resultaat boeken een must is om te kunnen starten als trainer. Echter zegt het niet veel over het kunnen uitoefenen van ons vak.

2. Ieder persoon is anders

Misschien sport jij al je hele leven en ben je super atletisch. Je beweegt goed en trainen is voor jou een levensstijl. Dit is hoe de meeste trainers beginnen. Sporten is leuk en uitdagend, plus iets waar je goed in bent.

Dit is alleen zelden het beginpunt van jouw cliënten en als jij vanuit jouw beleving hen gaat coachen en trainen zal resultaat uitblijven.

3. Een goede trainer is effectief en efficiënt

Als trainer word je betaald om het proces richting een resultaat zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten. Met effectief bedoel ik dat de trainingen zodanig zijn ingericht dat ze leiden tot het resultaat dat de cliënt van je vraagt. Efficiënt betekent het uitstippelen van een traject dat met zo weinig mogelijk moeite zoveel mogelijk resultaat biedt.

Iemand elke dag 2 uur laten cardio-en om af te vallen leidt misschien wel tot (kortstondig) resultaat, maar zegt helemaal niks over jouw kwaliteiten als trainer. Eerlijk gezegd zou ik eerder stellen dat dit een heel slecht trainingsplan is, ook al boek je er wel resultaat mee.

4. Als je weet hoe, begrijp je nog niet waarom

Als fanatieke sporter ontdek je vaak wat werkt door trial en error. Je probeert een trainingsmethode uit en boekt daarmee resultaat. Dat resultaat bepaalt voor jou hoe goed de methode werkt. Wat je hier hebt geleerd is hoe je de methode gebruikt, hoe het voelt en welke resultaten JIJ hiermee kan boeken.

Wat je niet hebt geleerd is hoe deze methode werkt, waarom hij werkt en hoe je dit kan toepassen op andere mensen zodat ook ZIJ resultaat kunnen boeken.

Kortom, zelf fanatiek trainen en resultaat boeken is een mooie start om als trainer en coach aan de slag te gaan. Je hebt passie en affiniteit met het werk, maar je bent nog niet klaar om daadwerkelijk succesvol te zijn in ons vak.

Daarvoor moet je leren wat de ‘waarom’ is achter trainen door de trainingsprincipes als anatomie, fysiologie, psychologie en biomechanica te gaan bestuderen. Met deze kennis ga je vervolgens aan de slag om resultaat reproduceerbaar te maken voor een verscheidenheid aan mensen.

Steek dáár tijd en energie in. Investeer in een sterke theoretische basis en ga praktisch aan de slag met een mentor of coach zodat je feedback ontvangt en je aannames kan testen.

De meeste personal trainers zijn helaas na een jaar alweer gestopt. Ik geef je op een briefje dat als jij durft te investeren, je succes gaat boeken in dit prachtige vak!

Fijne dag,

Wouter

Beluister ook onze podcasts met Guy Droog over dit onderwerp

Doe de gratis test

Is de MILO Personal Trainer opleiding iets voor jou?
Vul onze test in en ontvang vrijblijvend advies.

Podcasts
Wouter Middelbos

Podcast #58 met Nienke van Overveld

https://media.blubrry.com/kennis_is_kracht/content.blubrry.com/kennis_is_kracht/220526_K_K.mp3 Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS Vandaag heb ik een bijzondere gast in de podcast.Een gast die kort in Nederland

Read More »

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.