Wat is een sticking point? En hoe gaan we ermee om?

Je nieuwe PR wordt tegengehouden door je zwakste plek, je sticking point. De zwakste schakel in de keten zal er voor zorgen dat je niet verder komt met je lift. We geven 3 tips om aan die zwakste schakel te werken die toepasbaar zijn op elke oefening.

In iedere lift is er een sticking point. Bij de Squat zal iedereen moeite hebben om van de positie onder parallel, naar de positie boven parallel te komen. Dit komt door de verandering in hoeken van de knie en de heup waarbij er een overgang is in een effectieve hoek voor de adductor magnus, naar meer en meer hulp van de quads en de gluteus maximus in het omhoog komen.

Echter zijn er ook meer specifieke redenen te noemen waarom een sticking point verschuift, of waarom je ergens anders in de lift faalt die toepasbaar zijn op meerdere oefeningen.

Bar path

Je wil het gewicht zo efficiënt mogelijk verplaatsen, daarvoor heb je techniek nodig. Bij de Squat de stang recht omhoog, bij een Bench Press in een J-curve en bij een Overhead Press zo strak mogelijk langs je gezicht en boven je schouders.

‘Barpath’ (of dumbell path etc), de weg die de stang aflegt, is een hele belangrijke indicator voor efficiëntie van een lift en heel makkelijk te zien.

Positie

Om de stang zo efficiënt mogelijk te bewegen heb je spanning nodig om in positie te blijven. Schouders strak in de bank om een fundament te leggen voor de Bench Press, rompstijfheid en een brace voor een sterke hefboom in de Squat.

Hoe ontdek je of hier winst te behalen valt voor jou? Je wil dat de gewrichten die direct meewerken aan de beweging, bewegen waarbij de rest ondersteunt in het houden van een positie waarin de werkende delen zoveel mogelijk kracht kunnen genereren.

Kortom, je onderrug bewegen tijdens een Squat zorgt voor minder spanning op de quads en gluteus maximus en zorgt dus voor energieverlies.

Snelheid

De stang zo efficiënt mogelijk bewegen en vervolgens de rest in positie houden komt samen onder de noemer: efficiënte techniek. Vervolgens komt snelheid om de hoek kijken. Een sticking point is het punt waarop de beweging stopt, daarvoor verlies je al snelheid. De counter hierop is zoveel mogelijk kracht leveren om snelheid te behouden zodat je door sticking points heen schiet. Dit doe je door altijd met de intentie van maximale snelheid te bewegen, dit wordt moeilijker als de intensiteit hoger wordt, maar het moet de intentie zijn van elke set.

Kleine sidenote: snelheid moet je verdienen, zorg ervoor dat het nooit ten koste gaat van punt 1 en 2.

onze opleiding

Is de MILO Personal Trainer opleiding iets voor jou? Bekijk dan onze pagina over de opleiding en schrijf je in.

Podcasts
Wouter Middelbos

Podcast #58 met Nienke van Overveld

https://media.blubrry.com/kennis_is_kracht/content.blubrry.com/kennis_is_kracht/220526_K_K.mp3 Subscribe: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS Vandaag heb ik een bijzondere gast in de podcast.Een gast die kort in Nederland

LEES MEER »

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.