Anatomie!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #7555
  Wouter Middelbos
  Sleutelbeheerder

  Anatomie is altijd een moeilijk onderwerp in de opleiding, is dit iets waar je de komende periode meer aandacht aan wil besteden dan heb ik een aantal tips voor je.

  1) Accepteer dat het een proces is met verschillende lagen.
  Alle anatomie leren is een mega klus, dat zou betekenen dat je alle spieren/botten/pezen/gewrichten/organen etc zou willen gaan kennen en begrijpen. Dat is niet te doen.
  Wat wel haalbaar is, is om in belangrijke concentrische bijdragen te denken en dan te beginnen bij de belangrijkste bewegingen.
  Als we kijken naar trainen dan willen we het volgende kunnen aanbieden: Squat, (hip)hinge en push/pull met het bovenlichaam in het horizontale en verticale vlak.
  Bijvoorbeeld een squat: We strekken de knie en de heup terwijl we de romp stijf houden. De belangrijkste concentrische bijdrage komt uit de bil en de bovenbenen. Dat zijn de Gluteus minimus/medius/maximus en de quadriceps.
  Ja we hebben ook te maken met de rol van de kuitspieren (soleus/gastronemicus), de romp is enorm belangrijk in het geven van stabiliteit, de rol van de lattisimus en de rest van de bovenrug.
  Maar denk aan de laagjes, als je de spier kent die de voor een primaire beweging het meeste bijdragen in de concentrische fase, dan weet je welke spiergroep je traint en kan je aan de hand daarvan een gebalanceerd programma schrijven.

  2) Leer anatomie niet uit boeken.
  Ja het is een mooi startpunt, maar een statisch proces. We willen in actie komen, we willen beweging zien en voelen.
  Een paar voorbeelden:
  – Oefen tijdens het trainen de anatomie op concentrische bijdragen, zoals bij punt 1.
  – Gebruik een app. Er zijn veel anatomie apps op de markt, soms moet je 20-30 euro investeren om een goede te vinden, maar dat is het zeker waard!
  – Kijk youtube videos! Ik vond deze serie heel tof: https://www.youtube.com/watch?v=iKpd-qsdycg&t=7s
  – Ga in gesprek. Met je collega trainers, met fysio’s of nog beter met een (bevriende) dokter. Door het uit te spreken blijft alles veel beter hangen.
  Dit te samen levert een leerproces op waarin je nieuwe stof tot je neemt via verschillende zintuigen EN moet her produceren, vooral dat laatste is essentieel in een leerproces.

  3) Leer de basis Latijnse termen te herkennen.
  Mediaal is altijd ‘binnen’ of ‘midden’ – Vastus medialis oblique- is een spier van de quadriceps dat zich aan de binnenkant van je knie bevind.
  Lateraal is altijd buiten – Vastus lateralis.. is inderdaad diezelfde groep, maar dan aan de buitenkant.
  Zorg ervoor dat je die weet, dan kan je veel sneller de positie herkennen van de spier en gaat het klikken.

  4) Denk in bewegingen!
  Wat vooral belangrijk is, is dat je begrijpt wat de belangrijkste gewrichten voor bewegingen kunnen en wat daaraan bijdraagt. Dit zorgt er namelijk voor dat je het in de praktijk kan brengen en daarmee kan je het voordeel halen uit punt 2.
  Dus wat kan je heup? Naar voren, naar achter (ante flexie/retro flexie of ook wel flexie en extensie), zijwaarts en naar binnen (adductie/abductie), draaien (endo en exorotatie).
  Omdat de heup een kogelgewricht is, zijn dit de mogelijkheden, maar een ander kogelgewricht is de schouder, en die heeft dus dezelfde opties!
  Dit is een video die daar over gaat: https://www.youtube.com/watch?v=i6OcCAKxbkk

  5) PUT IN THE TIME!
  Daarnaast is het ook een kwestie van tijd en energie. Datgene waar je veel tijd in steekt, zal zich ontwikkelen. Te vaak krijgen we tijdens de opleiding te horen dat het ‘maar niet lukt’, maar vaak komt het neer op veel tijd en energie besteden aan frustratie over een onderwerp ipv tijd en energie steken in het daadwerkelijk WERKEN aan het beheersen van een onderwerp.
  Werk is zwaar, moeilijk en soms simpel weg vervelend.

  Hopelijk helpen deze tips je om meer overzicht te krijgen in je leerproces en je weg te bewegen van frustratie zodat je meer focus kan leggen op het werk.

  Welke tips hebben jullie voor elkaar? BRING IT ON!

  #7964
  Robert Bruggeman
  Bijdrager

  Zo’n anatomie-applicatie kan voor mij zekers uitkomst bieden; maakt het ook gelijk interactief (en daarmee praktijkgericht). Mijn dank -ook voor de overige tips & tricks- is groot!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.