5) Micronutriënten

Topic Progress:

Micronutriënten worden vaak ook omschreven als vitaminen, mineralen en spoorelementen. Het zijn de kleinere bouwstenen dat we uit ons voedsel halen, maar daardoor niet minder belangrijk voor onze gezondheid.

Vitaminen

Vitamines functioneren vaak als co-enzymen, wat betekent dat ze vele verschillende functies kunnen hebben, maar altijd een belangrijke en actieve rol hebben in ons functioneren.

Net als met aminozuren zijn er essentiële en niet essentiële vitaminen. Echter is er een verschil. Ons lichaam kan namelijk maar een heel klein aantal vitaminen zelf aanmaken (K, A, D door zonlicht en niacine). De rest moeten we dus verkrijgen uit onze voeding.


Afbeelding 12: Lijst met vitaminen verdeeld in vitaminen die in water en in vet oplosbaar zijn. (bron: voedingscentrum.nl)

Een voorbeeld van hoe een vitamine werkt: B12 assisteert in het vrijmaken van energie uit vet en eiwitten, het helpt ook met het produceren van hemoglobine en rode bloedcellen en het is essentieel in het functioneren van je zenuwen.

Een voorbeeld van een tekort is scheurbuik door een tekort aan vitamine C. Vitamine C helpt bij het aanmaken van collageen, dat op zijn beurt helpt bij het verstevigen van celstructuren. Als de structuren wegvallen zullen er interne bloedingen ontstaan.

Mineralen

Ze hebben een vergelijkbare assisterende functie als vitaminen. Calcium is bijvoorbeeld een structureel component van tanden, botten en spieren. Calcium speelt ook een belangrijke rol bij spiercontractie en beïnvloedt de bloeddruk.

De macromineralen zijn: calcium, phosphorus, magnesium, zout (sodium chloride) en potassium.
De micromineralen zijn: ijzer, zink, molybdeen, koper, chromium, fluoride, selenium, iodine en manganese.

Module voortgang

Deze module

Earned Course Points:

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.