Unilateraal betekent letterlijk eenzijdig. In deze categorie vallen oefeningen die 1 zijde van het lichaam belasten. Hierbij wordt zowel kracht als steun geleverd met 1 zijde of 1 ledemaat. Maar er zijn ook hier variaties die we bestempelen als semi unilateraal, waarbij je nog steun hebt van de andere zijde of zelfs actief hulp tijdens de beweging.
Voor nu spreken we puur over het unilateraal trainen van het onderlichaam. We stellen hier dat de vraag naar stabiliteit groter wordt naarmate we meer unilateraal trainen.
Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, omdat het de hoeveelheid externe weerstand die we kunnen overwinnen verkleint.
Een onderzoek van Forest et al 2014 (1) toont aan dat er geen significant verschil is in spiervezelactiviteit bij de barbell back squat en de split squat. Wel zien ze een significant verschil in de activatie van de biceps femoris als je overgaat op een rear foot elevated split squat (ook wel bulgarian split squat).
Twee punten zijn hier belangrijk:
In de onderstaande video laten we je zien hoe de vraag naar stabiliteit een te grote factor kan worden.
Neem de volgende drie punten mee in jouw oefening selectie als je unilaterale oefeningen voor het onderlichaam wilt programmeren:
Hieronder vind je twee reeksen van semi-unilateraal naar puur unilateraal:
De focus ligt op het voorste been, terwijl je stabiel op twee benen staat en het achterste been ook flink gebruikt.
In deze video leer je de verschillen tussen de verschillende variaties van de split squat naar de reverse lunge, eindigend met de forward lunge.
Verhoog het achterste been en bied in dit geval ook een verhoging van het voorste been aan. Hierdoor kan het achterste been minder helpen en komt het gewicht meer boven de voorste voet te staan. Dit maakt deze variant meer unilateraal dan de split squat.
Bij de step up kun je kiezen voor het starten met de excentrische fase, zonder contact op de vloer, om de oefening meer unilateraal te maken.
Samen met de pistol squat zijn dit pure unilaterale variaties die veel lijken op de split squat. Hier sta je volledig op 1 been en heb je geen enkel voordeel van het achterste been in het verticaal bewegen.
Deze semi unilaterale variant brengt meer rek op 1 zijde van de posterieure keten.
In de transitie van de semi unilaterale variant naar de pure unilaterale variant kun je support aanbieden in verschillende vormen.
De meest unilaterale variant is de single leg RDL zonder support. Hier zul je zien dat de voet en heup flink worden uitgedaagd in het leveren van stabiliteit.
Yoeri neemt de supported en puur unilaterale varianten met je door.
Unilateraal trainen kent voordelen, maar neem ook de nadelen mee in jouw overweging. Zorg dat wat je beoogt te trainen terugkomt in de oefeningsselectie en de intentie van de oefening die je kiest.
Deze reflectievragen hebben als doel het beoordelen en testen van jouw opgedane kennis van dit hoofdstuk. Weet je het antwoord niet? Zoek het op in de tekst en probeer de vraag alsnog te beantwoorden in jouw eigen woorden.
Als je dit hoofdstuk goed gelezen hebt, kun je antwoord geven op de volgende vragen: