Het huiswerk bestaat uit 3 opdrachten waarin je actief met de lesstof aan het werk gaat als professor, coach en cliënt.
Opdracht 1: Oefeningen Excel bestand
Tijdens praktijklessen 1 t/m 3 worden binnen elk beweegpatroon oefeningen behandeld. Bij elk van de oefeningen schrijf je in het Excel bestand uit je wat de belaste gewichten en spieren zijn, maar ook de start- en eindpositie checkpoints, meestvoorkomende energielekken en mogelijke interventies tegen deze energielekken.
Vul in het Excel bestand de push en pull oefeningen van les 3 zo ver mogelijk in als je kunt op basis van jouw eigen kennis en ervaring en met behulp van de YouTube video’s. Neem dit bestand mee naar de praktijklessen. Dit kun je tijdens de les vluchtig verder invullen. Na de les kun je de eerste oefeningen volledig afmaken.
Opdracht 2: Schematiseren: Push pull kwadrant
In deze opdracht krijg je de mogelijkheid om de verschillen tussen bewegingen/oefeningen te maken. In onderstaand Excel bestand zie je een kwadrant met 4 vlakken: horizontaal/verticaal en push/pull. Onderaan vind je een overzicht van oefeningen die in dit hoofdstuk behandeld zijn en een aantal nieuwe oefeningen.
- Plaats de oefeningen in de hokjes voor het horizontale/verticale push/pull patroon. Let op: sommige oefeningen kunnen in grijs gebied vallen. Benoem dit en wat het verschil maakt (bijvoorbeeld bij een landmine press standing).
- Beschrijf wat deze oefening kenmerkt, waarom je deze oefening wel/niet zou kiezen. Er staan al 3 oefeningen voor je ingevuld als voorbeeld.
- In het tweede tabblad staan voorbeeldantwoorden.
Via deze link kan je het Excel bestand openen. Je kan er niet direct in werken, maar je kan het downloaden. Download door te klikken op Bestand > Downloaden. Nadat je dat hebt gedaan, kan je er vrij in werken.
Opdracht 3: Coachingslus
- Kies minimaal 1 oefening in alle 4 de beweegrichtingen. Horizontaal en verticaal, duwen en trekken.
- Schrijf uit waarom je deze oefening hebt gekozen.
- Voer de oefeningen uit en film deze van de zijkant en achterkant. Zorg dat je de oefeningen uitvoert op een intensiteit waarbij je energielekken kunt ontdekken.
- Schrijf voor jezelf uit wat je ziet rondom romp, schouder en bovenrug. Observeer en noteer wat je sterke punten vindt en welke energielek(ken) je ziet.
Neem de video’s mee naar de praktijkles, zodat je met je medestudenten in gesprek kan gaan over energielekken. Zo kun je de koppeling maken tussen de theorie van de anatomie, de verschillende bewegingen en het concept van energielekken en hoe je beter kunt bewegen.
In de praktijkles helpen wij je energielekken te zien. Verwacht niet van jezelf dat je gelijk alles ziet; je leert dit alleen door het te doen, aandachtig te kijken en te herhalen.
Wat kun je van de praktijkles verwachten?
- We gaan de horizontale en verticale duw- en trekbewegingen met je doornemen.
- We beginnen met de meest dwingende situatie, net zoals we dat met de squat en deadlift hebben gedaan, en bouwen uit naar de grote bewegingen zoals de chin up, pull down, dumbbell bench press, dumbbell shoulder press en de dumbbell row.
- Jij hebt weer de rol van observator en cliënt. Wij nemen de leiding door elke oefening door te nemen met de groep, alvorens je zelf aan de slag gaat met de beweging.
- Bereid je huiswerk goed voor, zeker de anatomie is erg interessant bij een complex gewricht als de schouder en vergt oefening. Zorg ervoor dat je de stof tot je hebt genomen, de oefeningen hebt bekeken, de oefeningen hebt geprobeerd en jouw eigen bewegingen hebt geanalyseerd.