Les 7A: Introductie in spiergroei

Topic Progress:

Welkom terug!

Back to training

Na een klein uitstapje in de wereld van voeding en leefstijl komen we weer terug bij trainen. In de eerste helft van de opleiding heb je geleerd dat ons lichaam adapteert op de verschillende stressoren die er zijn (GAS) en dat wij als trainers met specifieke stressoren die adaptatie kunnen sturen.

Je bent nu op het punt beland dat je een hele lijst aan oefeningen begrijpt op zo’n niveau dat je de bewegingen voor je ziet (functionele anatomie), je de mogelijkheden ziet om je cliënten er iets mee te leren op een leuke en uitdagende manier (de entertainer) en je kan dit omzetten in de gestructureerde les die logisch in lijn ligt met onze menselijke fysiologie (energiesystemen).

De module over voeding en leefstijl heeft je ogen geopend voor het feit dat onze rol als sociaal hulpverlener vooral gaat over begrip en respect hebben voor de invloed van het biopsychosociaal model.

Het gaat over meer dan alleen vet verliezen of spiermassa winnen. Het is een groot onderdeel, maar het gaat ook over kwaliteit van leven. Meer energie, krachtiger, gelukkiger en vol in het leven staan. Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn niet twee losse entiteiten, maar een prachtige symbiose. Ze lopen naadloos in elkaar over. Een trainer en coach die geen verschil ziet, maar het geheel ziet, zal veel impact hebben op de levens van zijn cliënten.

De rol van de professor, entertainer en de sociaal hulpverlener verandert niet. De wetmatigheden die we tot nu toe behandeld hebben blijven. De anatomie zal niet veranderen. En we zullen je blijven uitdagen om te werken aan je coaching.

Voor we starten met deze meso, waarin we ons gaan richten op het trainen van maximale spiergroei en kracht, wil ik nog een wetmatigheid meegeven.

De wet van de verminderde meeropbrengst

De topatleet die alles opzij moet zetten om 1% beter te worden tegenover de beginner die elke week flinke stappen maakt in de sportschool. We weten dat progressie steeds langzamer gaat, en we zijn bewust van het feit dat je steeds meer en harder moet werken voor die progressie.

Maar hoe verklaren we dit?

Het is de progressie die de progressie in de weg staat! Ik neem je even mee terug naar het GAS wat ons leert dat ons lichaam weerstand biedt tegen een stressor. Door de weerstand die ontstaat dwingen we ons lichaam tot adaptatie. Er is dus een relatie tussen hoeveel weerstand je kan geven, de prikkel en het moment waarop je geen weerstand meer kan bieden tegen de stressor.

Een voorbeeld

In week 1 van je programma kan je een deadlift met 50 kg. Er staat een deadlift van 30 kg geprogrammeerd die je met moeite voor 8 herhalingen kan uitvoeren, met voldoende rust tussen de sets kan je 4 sets maken met goede techniek. Die sets vragen veel van je en je kan ze ternauwernood met goede techniek uitvoeren.

De weerstand die je kan bieden, de hoeveelheid kracht die je kan leveren, staat ongeveer gelijk aan de weerstand die de programmering van de deadlift van je vraagt. Deze prikkel zorgt ervoor dat je diep moet gaan en de reactie is dus ook herstel en supercompensatie.

Nu zijn we in week 10 beland van het programma. Je weet dat je inmiddels 70 kg kan deadliften, maar voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je nog steeds dezelfde programmering van de deadlift aanhoudt. Omdat je een stuk sterker bent geworden zullen de 4 sets van 8 herhalingen op 30 kg je niet meer zo vermoeien. Je bent namelijk sterk genoeg om veel meer weerstand te bieden dan die 30 kg voor 8 herhalingen van je vraagt.

Nu komt de catch. Je zal dus het gewicht of het aantal herhalingen van de deadlift moeten verhogen om nog genoeg stress aan te bieden om je lichaam dermate te vermoeien dat de reactie op die vermoeidheid leidt tot adaptatie (herstel + supercompensatie).

Nu komt de crux. Het kost in absolute zin veel meer moeite om te herstellen van een set Deadlifts met 200 kg dan met 50 kg, ook al kan het procentueel (% van 1RM) in intensiteit gelijk zijn.

De wet van de verminderde meeropbrengst leert ons dat onze progressie om meer en intensere stressoren vraagt, maar ons herstel groeit niet evenredig mee.

De topsporter moet dus alles op alles zetten om herstel te maximaliseren, maar zal toch gelimiteerd zijn in zijn progressie hoe dichter hij bij zijn genetische potentie komt.

Hoe kan het dat progressie stagneert? Waarom moeten we steeds meer trainen voor minder resultaat en hoe gaan we daar in de praktijk mee om.

De komende 6 weken

Wat je in de komende weken kan verwachten is verdieping. Want net als je cliënten zul jij ook moet specificeren om progressie te blijven boeken.

Een paar tips om net zo’n sprong in je ontwikkeling te maken als in de eerste helft:

  • Denk in bewegingen. Oefen je functionele anatomie door je, bij bewegingen die je ziet, af te vragen welke spieren er aan het werk zijn. Test die aannames door er met andere mensen over te praten of het op te zoeken.
  • Werk aan je oog voor bewegen. Een goede trainer ziet heel snel de energielekken in een beweging. Word een meester in het zien van kinetische energie en het begrijpen van de flow die het heeft in bewegen.
  • Coach! Als je bewegen begrijpt, de anatomie voor je ziet en de energielekken kan ontdekken is het tijd om dit over te brengen. Je wil als coach een rugzak vol met cues verzamelen waardoor je er altijd een paar paraat hebt, klaar om in te zetten.
  • Ga programmeren. In je examen heb je een programma geschreven, weliswaar 1 training, wellicht was het je eerste, maar je bent gestart!
  • Geef je al les? Bereid elke les voor alsof het een examen is! Geef je nog geen les? Ga je eigen trainingen helemaal uitschrijven, je raadt het al, alsof het een examen is. En misschien kan je wel een aantal mensen vinden die trainen en gratis een uitgeschreven programma willen van een Milo Personal Trainer in spé.

Bovenstaande gaan we in de komende praktijkdagen ontzettend veel doen. We hebben het fundament gelegd in de eerste 2 modules, grijp terug naar dat fundament. Ga eens terug in je online modules, om de onderdelen die je nog niet in de vingers hebt nog eens te bekijken.

In de komende 6 weken gaan we ons verdiepen in het trainen voor hypertrofie en ‘kracht’.

Succes!

Module voortgang

Deze module

Earned Course Points:

contact ons

Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.

Blijf leren met de kennis = kracht mail

Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.