Dat brengt ons bij jouw vak. Wat leer je in deze opleiding om impact te maken? Welke rollen heeft een personal trainer?
Het stereotype beeld van de trainer die herhalingen staat te tellen en elk uur min of meer dezelfde training aanbiedt, is helaas vaak waar. Althans… nog wel! (De tijd van schrijven is juli 2021). Daar willen wij verandering in brengen. Je zou kunnen zeggen dat een personal trainer iemand is die een programma schrijft en vervolgens de trainingen verzorgt die in dat programma beschreven staan. Door middel van coaching maakt de trainer aanpassingen waar nodig. Een personal trainer heeft meerdere rollen: de professor, de coach en de entertainer.
De professor
Het menselijke lichaam is een fantastische machine. Sterker nog, de term ‘machine’ doet afbreuk aan ons vermogen, want het lichaam is zo complex dat we nog geen machine hebben kunnen ontwikkelen die kan wat wij kunnen.
Alles in het lichaam wordt aangestuurd vanuit het zenuwstelsel met het brein als de top dog. We kunnen het lichaam groter maken door spiergroei te faciliteren of sterker maken door in te spelen op onze neurologie. We kunnen de energiesystemen trainen, waardoor we meer energie hebben gedurende de dag en vet verliezen. Dat vergroot de kans op gezonder ouder worden enorm. Dat klinkt echt wel even anders dan ‘lekker moe worden’.
Tijdens deze opleiding leer je hoe die systemen werken. Je krijgt principes mee uit de anatomie, fysiologie, psychologie en biomechanica. Een trainer moet namelijk in staat zijn om aan de hand van deze principes een programma te schrijven wat het doel van de cliënt tot uitvoering kan brengen. Daarvoor stem je drie zaken op elkaar af: de belastbaarheid van de cliënt, de benodigde belasting voor het behalen van het doel en de praktische mogelijkheden. Dit moet zowel op de korte als op de langere termijn kloppen. De eerste pijler van een succesvol trainer is het theoretisch kader. In de rol van de professor vorm je een theoretisch kader waaruit je onderbouwde keuzes kunt maken.
De coach
De professor komt soms in de problemen. Je kunt het beste plan schrijven, volledig in lijn met de principes van anatomie en fysiologie, maar je komt niet ver als het niet correct wordt uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat een plan het best werkt wanneer het consistent met intentie wordt uitgevoerd. Daar komt de rol van de coach om de hoek kijken. Een kwaliteit van de coach is het begrijpen van menselijke interactie. Een goede coach kijkt niet alleen naar het plan en de principes, maar is enorm nieuwsgierig en gemotiveerd om zijn cliënt te leren kennen. Een coach weet precies de juiste knoppen in te drukken bij cliënten, om ze met de juiste intentie te laten trainen. De coach weet welke cues werken bij verschillende cliënten, om ze beter te laten bewegen.
De coach is ook praktischer ingesteld dan de professor. De coach snapt dat je soms moet bijsturen om het plan te laten aansluiten bij de dag, en denkt ook na over het opbouwen van gewoontes, zodat elke cliënt een atleet kan worden.
In deze opleiding ontwikkel je jouw coachingsvaardigheden met theorie uit de psychologie. In de praktijklessen krijg je steeds meer verantwoordelijkheid in het lesgeven. Dit geeft je de mogelijkheid om met verschillende mensen te werken, daagt je sociale vaardigheden uit en doet een beroep op leren bijsturen in de praktijk. Zowel de theorie als de praktijk zijn nodig om het maximale uit personal trainingen te halen.
De entertainer
Als laatste hebben we de entertainer. Wil je dat een groep gaat knallen? Dan bel je de entertainer, die tovert een glimlach op ieders gezicht. De entertainer kan elke groep in beweging zetten. Als je die training ziet geven, hoef je niet twee keer te kijken om te zien wie de leiding heeft. De mensen staan precies op de juiste plek zodat ze niks van de uitleg missen. De entertainer weet precies de juiste toon aan te slaan om van elke les weer een beleving te maken.
Om succesvol te zijn in deze branche zul je jouw eigen manier moeten ontwikkelen waarop jij mensen in beweging zet. Een entertainer is niet per definitie de uitbundige stuiterbal. Je kan ook humor gebruiken om mensen mee te krijgen, of juist een rustige houding en toch een duidelijke aanwezigheid hebben. Waar de entertainer is, willen mensen zijn. Dat is waar het gebeurt. Werkgevers vinden entertainers ook fantastisch, om die reden zitten zij niet snel verlegen om werk.
In deze opleiding werk je aan jouw rol als entertainer door een gedeelte van een groepsles te verzorgen. Je ontdekt welke stijl van lesgeven bij je past en hoe jij mensen kan enthousiasmeren voor je trainingen. We werken aan je coaching voice: je ontdekt op welke toon, met welk ritme, en op welke manier jij mensen het best meekrijgt in je verhaal.
Jezelf leren profileren is ontzettend belangrijk wanneer jij straks als freelancer wilt knallen of opzoek gaat naar een plek om als trainer impact te maken. In de praktijklessen krijg je de ruimte om jezelf ‘te laten zien’. Dit is het fundament voor een goede entertainer: authenticiteit.
De winnende driehoek
De entertainer en de coach hebben gemeen dat ze van mensen houden. Ze willen heel graag impact maken op het leven van hun cliënten. De professor kan wel eens verzanden in technische details en de mens uit het oog verliezen. Net als dat de entertainer wel eens de principes uit het oog verliest en daardoor een lager rendement behaald. De professor, de coach en de entertainer hebben elkaar nodig om daadwerkelijk impact te maken op het leven van hun cliënten. Ze moeten continu samenwerken om zowel op theoretisch als fysiek vlak een trainingservaring te creëren die op korte en lange termijn werkt.
Elke cliënt is een atleet
Wat wij je willen leren, is om in deze driehoeksverhouding van elke cliënt een atleet te maken. Ieder op zijn eigen niveau. Wat is een atleet? In onze ogen is een atleet iemand die doelen stelt en autonomie ervaart in het behalen van die doelen. Dit staat dus los van niveau. We willen dat die atleten ervaren dat ze controle hebben over de uitkomst van dat proces. Dit is zo’n krachtige ervaring, die overstijgt de trainingen.
Het ervaren van zelfeffectiviteit is een enorme interne drijfveer. ‘Zelfeffectiviteit betreft het vertrouwen van een persoon in de eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op zijn of haar omgeving door een bepaalde taak te volbrengen of een probleem op te lossen’, aldus Albert Bandura, bedenker van de zelfeffectiviteit theorie.
Conclusie: wat een personal trainer kan
Als goede trainer kruip je in alle 3 de rollen: professor, coach en entertainer. Als personal trainer heb je kennis van zaken en begrip van de menselijke fysiologie en psychologie. Jouw programma’s en trainingen zijn doelmatig. Je weet elke training weer leuke, uitdagende leermomenten te creëren. Je geniet ervan als je een trainingsprogramma kan laten aansluiten op het individu en de praktische mogelijkheden die er zijn. Je wil daar het maximale uithalen en je weet cliënten mee te nemen in je verhaal. Hiervoor gebruik je jouw ontwikkelde sociale vaardigheden. En je weet precies hoe jij jouw sterke punten kunt inzetten om van elke training weer een feest te maken.
contact ons
Op werkdagen doen wij ons best om binnen 24 uur op jouw mail te reageren.
Blijf leren met de kennis = kracht mail
Vul je gegevens in en ontvang maandelijks de Kennis = Kracht Mail van MILO Performance and Education.