Een personal trainer heeft dus vele gezichten. In de opleiding krijg je de mogelijkheid om ervaring op te doen in elk van die deelgebieden. Dit doen we aan de hand van een lijst van competenties. Geen zorgen, we gaan je niet vragen om een plan voor jezelf te schrijven aan de hand van die competenties, zoals vele andere opleidingen wel doen..
Wat we wel van je vragen is om tijd en energie vrij te maken zodat je de kennis en vaardigheden die we je bieden ook kan ontvangen.
Het is goed om jezelf af te vragen wat jij wil komen halen en brengen. ‘Halen én brengen?’ zul je misschien denken. ‘Ik betaal toch om te consumeren?’. Leren is interactie. Om jou te stimuleren om maximaal te leren, is het belangrijk om een intentie te kiezen voor de komende weken. Die intentie is de wijze waarop je de opleiding gaat benaderen. Zowel halen als brengen spelen hierbij een rol.
Waarom ben je deze opleiding gestart? Wat wil jij leren? Wat wil jij eruit halen? De opleiding heeft een strakke structuur. Een duidelijke start en een duidelijk eind. Maar binnen die structuur gaan we ieder op diens niveau uitdagen. Als je wil dat de opleiding het beste aansluit bij jouw ‘waarom’ dan moet je die eerst weten. Vervolgens moet je die kenbaar maken naar je omgeving.
Pak een pen en papier en beantwoord de volgende vragen:
Als je straks bent begonnen met de opleiding, zullen er periodes zijn waarin je wat minder motivatie voelt, waarop andere prikkels in je omgeving aan je gaan trekken. Dan is het goed om deze antwoorden er weer bij te pakken. Hang het op een plek waar je veel komt of op de plek waar je gaat studeren.
Werk eerst jouw schrijfopdracht helemaal uit. Heb je het gevoel alles opgeschreven te hebben dat je kunt bedenken? Dan kun je daarna wellicht nog geïnspireerd raken door dit voorbeeld van de uitwerking van de schrijfopdracht door Milo student Merei Ligteringen.
Niets maakt ons gelukkiger dan een groep studenten die hard werkt en tussendoor veel kennis met elkaar deelt. Of als we de principes uit onze stof terug horen komen in de eigen woorden van de studenten en als er onderling vruchtbare discussies ontstaan of met de mentoren. Want juist die inbreng, die gesprekken, het verwoorden in je eigen woorden gecombineerd met jouw eigen ervaring, dát is de magie van de praktijklessen. Dat is de voorwaarde voor leren. Het eigen maken van de kennis.
Daarvoor hebben wij jouw input nodig. Wat is je ervaring eigenlijk? En als je straks naar het programma kijkt, wat weet je al over de verschillende onderwerpen?
Breng dat in! We houden ervan als die momenten ontstaan. Daarnaast leren we ontzettend veel van onze studenten door hun kritische houding en enthousiasme over de opleiding. Stiekem zul je ook merken dat jij daardoor nog meer leert. Kennis delen is een vermenigvuldiging. Je geeft niks weg, maar door te delen zul je juist je eigen kennis vergroten.
Je kunt dit het beste doen, door spelingsruimte over te laten in je leermomenten. De eindopdracht van deze les is het maken van een planning. Dit zorgt ervoor dat je meerdere momenten per week kiest om de stof tot je te nemen, zodat de kennis gaat leven in je gedachten. Dit geeft je alle ruimte om eigen ervaringen te koppelen aan de bestaande kennis en daarmee ontstaat je inbreng voor de praktijklessen.
Dat brengt ons bij leren, want heb je er wel eens over nagedacht hoe je eigenlijk leert?